6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Öngörülen İdari Para Cezaları Arttırıldı

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Öngörülen İdari Para Cezaları Yeniden Değerleme Oranında Arttırıldı.

23 Aralık 2024

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
TÜKETİCİNİN KORUNMASI VE PİYASA GÖZETİMİ
GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN

 
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Öngörülen İdari Para Cezaları
Yeniden Değerleme Oranında Arttırıldı.
6502 sayılı Kanunun “Yaptırım hükümleri” başlıklı 77 nci maddesinde düzenlenen idari para cezaları 1/1/2025 tarihinden itibaren, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun “İdari para cezası” başlıklı 17 nci maddesinin yedinci fıkrası gereğince, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2024 yılı için yeniden değerleme oranı olarak ilan edilen %43,93 oranında artırılarak uygulanacaktır.
Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 77 nci Maddesine Göre 2025 Yılında Uygulanacak Olan İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ” 20/12/2024 tarihli ve 32758 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Genel Esasların İhlali Durumunda:
Buna göre, 6502 sayılı Kanunda yazılı olarak düzenlenmesi öngörülen sözleşmeler ile bilgilendirmelerin on iki punto büyüklüğünde düzenlenmemesi, düzenlenen sözleşmelerin bir örneğinin tüketicilere verilmemesi, sözleşmelerde öngörülen koşulların sözleşme süresi içinde tüketiciler aleyhine değiştirilmesi, tüketicilerden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgilerin sözleşmenin eki olarak tüketicilere verilmemesi, sipariş edilmeyen mal veya hizmetlerin tüketicilere gönderilmesi veya sunulmasına ilişkin hükümleri ihlal edenler hakkında her bir işlem veya sözleşme başına 3.166 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Teşhir Edilen Bir Mal veya Hizmetin Haklı Bir Sebep Olmaksızın Satışından Kaçınılması:
Teşhir edilen bir mal veya hizmetin haklı bir sebep olmaksızın satışından kaçınılması halinde, aykırılığı tespit edilen her bir işlem veya sözleşme için 3.166 TL’den az olmamak üzere satışından kaçınılan mal veya hizmetin tüm vergiler dahil toplam satış fiyatının %10’u kadar idari para cezası uygulanacaktır.
Fiyat Etiketi ve Fiyat Listeleri:
Perakende işletmelerde satışa arz edilen malların fiyat etiketi ve fiyat listelerine ilişkin olarak tüketicilerin tam ve doğru bilgilendirilmesi için belirlenen yasal yükümlülüklere uyulmaması durumunda her bir aykırılık için 3.166 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Tüketicileri Aldatıcı Reklamlar:
Reklam Kurulu; aldatıcı ve yanıltıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamaların neden olduğu tüketici mağduriyetleri ile adil rekabet şartlarını bozan haksız rekabet hallerinin önlenmesi için aykırılığın gerçekleştiği mecra türünün etkilediği tüketici kitlesi ile haksız olarak elde edilen menfaatin veya neden olunan zararın büyüklüğü ve aykırılığı gerçekleştirenin kusuru ile ekonomik durumunu dikkate alarak, 79.161 TL ile 31.808.530 TL arasında idari para cezası uygulayabilecektir.
Garanti Belgesi ve Türkçe Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu: 
Garanti belgesinin ve Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzunun düzenlenmemesi ya da eksik düzenlenmesi, yasal düzenlemelere aykırı uygulamalar, garanti belgesinin ve Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzunun tüketiciye hiç veya mevzuata uygun şekilde teslim edilmemesi gibi durumlarda satıcıya 3.126 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Satış Sonrası Hizmet Yeterlilik Belgesi Alma Yükümlülüğünün İhlali:
Bakanlığımızdan alınması gereken satış sonrası hizmet yeterlilik belgesini almayan üretici ve ithalatçılara 1.604.819 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Yetkili Servis İstasyonları:
Satış sonrası hizmet yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi boyunca asgari servis istasyonu sayısını sağlamayan üretici ve ithalatçılar hakkında eksik kalan her bir servis istasyonu için 178.473 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Yetkili servis istasyonlarına ilişkin bilgileri güncel olarak Bakanlıkça oluşturulan sisteme kaydetmeyen veya bu kayıtları güncellemeyen üretici veya ithalatçılara her bir servis istasyonu için 25.907 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Azami tamir süresinin aşılması, bakım ve onarım hizmetlerinin mevzuata uygun olarak sunulmaması durumlarında aykırılığı tespit edilen her bir işlem için 3.166 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Özel Servisler:
Herhangi bir üretici veya ithalatçıya bağlı olmaksızın faaliyette bulunan servis istasyonlarının, her türlü mecra ve faaliyetlerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde “özel servis” ibaresini kullanmaması durumunda özel servis istasyonlarına 25.907 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Yenilenmiş Ürünler:
Yenileme yetki belgesi gerektiren mallarla ilgili olarak, belgesi olmaksızın yenileme faaliyetinde bulunulması hâlinde 2.542.198 TL, yenilenmiş ürün satışında tespit edilen aykırılık ve eksikliklerle ilgili olarak ise her bir işlem için 2.540 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Üyelik Aidatı Olmayan Kredi Kartı, Tüketici Kredisi ve Konut Finansmanı Sözleşmeleri:
Tüketicilere aidat ödemesi bulunmayan kredi kartı sunulmaması halinde ilgili kuruluşlara uygulanacak idari para cezası miktarı 79.171.438 TL’ye yükseltilmiştir. Tüketici kredisi ve konut finansmanı sözleşmelerinde, Kanunun cayma hakkı, faiz oranı, erken ödeme, temerrüt, hükümlerini ihlal eden, ayrıca tüketicilere kredi kullanma karşılığı olarak haksız ve yersiz sigorta, ücret ve masraf talep eden kredi verenlere her bir aykırı sözleşme veya işlem için 15.800 TL idari para cezası uygulanacaktır.
İş yeri Dışında Kurulan Sözleşmelere İlişkin Belge Alma Yükümlülüğünün İhlali:
Tüketicilerle iş yeri dışında kurulan sözleşme yapabilmek için Ticaret İl Müdürlüğünden yetki belgesi almayan satıcılara 1.583.405 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Mesafeli Sözleşmeler:
Elektronik ticarette tüketicilerin taraf olduğu mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı ve satıcının keyfi ve gerekçesiz sipariş iptalini engelleyen haklar başta olmak üzere, tüketicilerimize tanınan bilgilendirme ve hak kullanımlarına ilişkin aykırılık hallerinde, aykırı her bir işlem veya sözleşme için uygulanacak idari para cezası 3.166 TL olarak belirlenmiştir. Aracı hizmet sağlayıcıların, tüketicilerin talep ve bildirimlerini iletmesi ve takip edebilmesine elverişli sistem kurma ve kesintisiz olarak açık tutma yükümlülüğüne aykırılık için 5.084.396 TL idari para cezası uygulanacaktır.
 Abonelik sözleşmeleri:
Elektrik, su, elektronik haberleşme gibi tüketicilerimizin temel ihtiyaçlarından olup süreklilik arz eden mal veya hizmetlerin teminine ilişkin olarak uygulama alanı giderek genişleyen abonelik sözleşmeleri hakkındaki düzenlemeler kapsamında, bilgilendirme ve onay yükümlülüklerine uyulmaması, süresi biten abonelik sözleşmelerinin otomatik uzamaması yasağına uyulmaması, taahhütname koşullarında tüketici aleyhine değişiklik yapılması ve sözleşmenin feshine yönelik taleplerin yedi gün içerisinde yerine getirilmemesi gibi mevzuata aykırılık teşkil eden uygulamalar için sözleşme veya işlem başına 3.166 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Ön Ödemeli Konut Sözleşmeleri:
Ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilişkin hükümlere aykırı her bir sözleşme veya işlem başına 15.800 TL idari para cezası uygulanacaktır. Teslim edilmeyen konut başına ceza miktarı ise 355.907 TL olarak belirlenmiştir. Yapı ruhsatı almadan tüketicilere ön ödemeli olarak konut satışı yapanlara 1.583.405 TL; teminat sağlama yükümlülüğünü yerine getirmeyen satıcılara ise 7.917.110 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Devre Tatil Sözleşmeleri:
Devre tatil sözleşmelerine ilişkin hükümlere aykırılık halinde sözleşme veya işlem başına 17.794 TL idari para cezası uygulanacaktır. 01.04.2022 tarihli ve 31796 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7392 sayılı Kanunun 17 nci maddesi ile 6502 sayılı Kanuna eklenen Geçici Madde 3 kapsamında, 6502 sayılı Kanunun söz konusu değişiklikten önceki düzenlemelerine göre idari para cezası uygulanması gereken durumlarda uygulanacak idari para cezaları da yeniden değerleme oranında artırılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


Resmi Gazete için;
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/12/20241220-3.htm